Corona | 27. november 2020

Ordning skal forhindre fyringer: Forlænges med et år

Coronakrisen kradser. Derfor skal en job-delings-ordningen forlænges med 1 år for at holde arbejdsløsheden nede. 

Arbejdsfordelingsordning, som gør det muligt for virksomheder at undgå fyringer ved at fordele arbejdet mellem medarbejderne, bliver forlænget, så private virksomheder kan anvende den i alle 12 måneder i 2021 – uanset om de har benyttet ordningen i 2020. Det er resultatet af ny trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Der er i øjeblikket mere end 7.000 personer på ordningen, som siden september har fungeret som afløser for hjælpepakkerne fra foråret. Med ordningen kan virksomheder, som på grund af udbruddet af corona-virus fortsat er udfordret, benytte sig af arbejdsfordeling. Medarbejderne deler på den måde det arbejde, der er, og i den resterende tid uddanner de sig eller er hjemme på dagpenge. 

Udover forlængelsen bliver ordningen nu mere fleksibel, så arbejdsmarkedets parter kan aftale, at virksomhederne på deres overenskomstområde får mulighed for at nedsætte arbejdstiden med helt op til 80 procent frem for de nuværende 50 procent. Det bliver også muligt under visse betingelser at indkalde afløsere til pludseligt opstået medarbejde, hvilket især har været et ønske fra hotel- og restaurationsbranchen. Desuden bliver reglerne om ordningen mere enkle at administrere for a-kasserne.  

Medarbejdere i ordningen kan modtage en forhøjet dagpengesats og trækker ikke på deres to-årige dagpengeret, mens de er i ordningen. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard udtaler: 

– Jeg er glad for, at arbejdsmarkedets parter igen har taget ansvar for en aftale, der skaber tryghed og en mulig vej gennem corona-krisen. Der er bred opbakning til at fortsætte ordningen, og vi er også enige om at justere den på baggrund af de tilbagemeldinger, vi har fået fra blandt andet hotel- og restaurationsbranchen. Det her er en vigtig aftale, som også fremover kommer til at redde arbejdspladser og skabe tryghed for virksomhederne.

 

Læs aftalen her


Del: